Бременност и раждане

Чували ли сте термина „четвърти триместър“? Първите три триместъра, бебето прекарва в корема на мама – на топло, тихо, спокойно място, където чрез пъпната връв получава храна по всяко време на денонощието. А после с раждането излиза в един много по-струден и ярък свят, за...
В условията на епидемия и карантина, когато женските консултации са отменени, бъдещите майки са подложени на голям стрес и имат притеснения за това как се развива бебето им. Затова ще ви запознаем с един метод, чрез който бременните жени след 28 г.с. могат в домашни условия да следят всеки ден дали бебето им е добре.
Днес нашата малка шушулка става на 6 седмици и най-накрая ще седна да разкажа за раждането на Явор. При трето раждане, опитната вече майка очаква много неща - бебето да се роди по-рано от термина, да разпознае без проблем истинските контракции, да може да седи, докато е с контракции... Явор се роди над 4кг, след термина и с минимални интервенции, а как се случи, прочетете тук :)
Когато четете разкази на жени, раждали с Илона и Йоана от акушерски кабинет "Зебра" ще ви направи впечатление, че има две често повтарящи се думи – радост и спокойствие. Нещо, което много рядко може да се чуе от раждащите в България жени. Днес, на Бабинден, ви срещаме с тях, за да празнуваме и да поговорим за важните неща, свързани с подготовката, раждането и периода след него, за близостта, връзката и доверието, чрез които се постига спокойствието на раждащата жена.
В деня, в който отбелязваме Световния ден на недоносените деца ви срещаме с един от основателите на фондация "Нашите недоносени деца" Надя Дренска. Прочетете какво ни разказва Надя за трудностите, през които предминава един родител на недоносено бебе, но и за положителните неща, които се случват напоследък в България за подобряване на условията и за промяна на отношението.
Чували ли сте за дулите? Дулата е обучен помощник за раждане и е сравнително нова професия в България. Поради непознаването на това занятие, дулите са обект на много митове и неверни слухове. Какво прави дулата и как помага на раждащите жени, какви са хонорарите им и не на последно място - подкрепят ли дулите домашното раждане. Прочетете в едно интервю с Надя Димитрова, член на АБД – Асоциация на Българските дули и сертифицирана дула за раждане от DONA International.