Консултации по кърмене


Кърменето е естествен процес, а майчиното мляко е нормалната храна за вашето бебе. Кърмата осигурява оптимален растеж и развитие на бебето – чрез правилната пропорция на мазнини, въглехидрати и белтъчини; подпомага съзряването на храносмилателната му система; намалява риска от алергии; повишава имунитета; стимулира развитието на интелекта. Кърменето засилва емоционалната връзка с мама, по-лесно е, не изисква специална методология за приготвяне и е безплатно. 

 

Защо ви е нужна консултация:

Да, кърменето е естествения начин да нахраните бебето си, но раждащите жени не винаги са достатъчно информирани и не получават достатъчна подкрепа в родилния дом. И когато се приберат у дома си с малкото бебе, често получават погрешни съвети за практики, които отдавна са отречени.  

 

 

Знаете ли, че:

  • Бебетата сучат много често – 8-12 пъти за 24ч, а понякога и доста по-често от това, например по време на периодите на бърз растеж около третата и шестата седмица след раждането.
  • Интервалите между кърменията не са равни – може бебето да суче през час в продължение на няколко часа, а после да спи 4 часа непробудно.
  • Добре хранещото се бебе има поне 5 обилно намокрени памперса и ака няколко пъти за 24ч, като поне 3 от изхожданията са приблизително с големината на ръчичката му.
  • Кърменето би трябвало да се усеща комфортно – болка и деформиране на зърната при излизане от устата на бебето са сигнал да потърсите помощ – при тези или други трудности в началото на кърменето или след това можете да се обърнете към сертифициран консултант по кърмене към Национална асоциация "Покрепа за кърмене". Там ще ви помогнат майки с кърмачески опит, преминали обучение за консултанти, което е част от глобалната програма на УНИЦЕФ за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето.
  • Ако имате нужда от информация или съвет, можете да позвъните на телефон 0896 418 488. Ще получите консултация по телефона или у дома, за да можете да превърнете кърменето в част от всекидневната връзка между вас и вашите бебчета.