За никнещи зъбки - гризалки, дъвкалки, чесалки


Гердани, подходящи за никнещи зъбки


Никненето на зъби при бебетата е труден процес, съпроводен от болка, сърбеж и обилно слюноотделяне. 

Дъвкането спомага за облекчаването на болката и по-лесното избиване на зъбчетата, но желанието на бебето да гризе и смуче всичко наоколо често може да е опасно, ако намери неподходящ предмет. 

 

Кога започват да никнат първите зъбчета

Обикновено около 3-4ия месец родителите забелязват, че бебето започва да се опитва да слага всичко в устата си, да слюноотделя обилно, да смуче активно ръчичките или крачетата си и всяко нещо, което му е наблизо.

И, разбира се, всичко това е съпроводено с болка, видимо раздразнение и дискомфорт, често се забелязва леко повишаване на температурата и отслабване на имунитета.

Тъкмо сте преминали през коликите (или все още преминавате) и идва новия причинител на неспокоен сън и безсънни нощи. Въздъхваме тежко и се надяваме, че и това ще отшуми с пробиването на първото зъбче. 

Не бързайте, обикновено симптомите се появяват месеци преди пробиването.

 

С какво може да помогнем на бебето и на себе си

Сигурно ви е никнал мъдрец и помните болката, която съпровожда пробиването на зъба. Но на възрастните ни е много по-лесно да се справим с това, а за малкото усещанията при прорязването на зъбките през венците са нови и крайно неприятни. 

 

Освен мазането с гелчета, подходящ начин е да масажирате подутите венци с нещо студено - може да използвате кубче лед увито в кърпа или пелена. Удобно е също и използването на изстудена в хладилника или фризера силиконова дъвкалка или гривна

 

През този период едно от нещата, които могат да ви създадат много грижи е обилното слюноотделяне. Възможно е бебето да получи обрив или възпаление на кожата от лигавенето и това допълнително да засили раздразнението и неспокойствието му.

Освен да го намажете с подходящ бебешки крем по брадичката и шията, можете да му подсигурите за смучене нещо, което ще попива добре - тензухена пелена.