Повече за тензухените пелени “Дъга”

Тензухените пелени “Дъга” са подобрен вариант на класическите пелени, с които сме отгледани всички ние.

 

Изработени са в България от 100 % памук със сертификат Оеко текс 100.

 

Предлагат се в три варианта (по 3 или 5 броя в опаковка), в зависимост от цвета на конеца, с който са поръбени: жълто, органжево и зелено, подходящи и за момиченца, и за момченца. Размерът им е 90 на 90 см. и са незаменими за всяко семейство с бебе, защото имат много практични и екологични приложения:

 

  • Като класически пелени (3 комплекта са достатъчни) в комбинация с 3-4 непромокаеми или вълнени гащички (вижте как да си направите сами такива от стар пуловер – статия на английски език) или като допълнителни долни пелени/вложки, които да допълнят вече закупена серия многократни пелени. За разлика от пелените за еднократна употреба, тензухените и другите текстилни пелени не замърсяват околната среда за десетилетия напред, понасят се добре от нежната бебешка кожа, не я излагат на непрекъснат допир с химикали, и не на последно място, ви помагат да спестите пари – средно за отглеждането на едно дете са необходими от 6000 до 10000 пелени за еднократна употреба!
  • За баня и масаж: тензухените пелени могат да се използват над хавлиената кърпа на бебето - те са меки, нежни към кожата, тъй като не са избелени с химикали, и попиват толкова много, че кърпата под тях остава почти суха. Ако след баня мажете бебето със зехтин, масажно масло или друга козметика, няма да ви се налага да перете хавлиената кърпа на бебето, тъй като тензухът попива всичко излишно, и по нея не остават петна. За избърсване след сутрешното измиване на дупето можете да ползвате и само тензухената пелена.
  • Повиване за по-спокоен сън и при колики (за бебета до 3-4 месеца): Повиването може много да помогне за успокояване на бебето (и родителите му) в първите няколко месеца. Тук не става въпрос за бабешкото повиване с цел изправяне на краката, при което се използва стегнато навит повой, и което може да доведе до луксация на ставите, а за повиване с цел пресъздаване на сигурността, която бебето е изпитвало в утробата на майката.

Повиването възпира необузданото махане с ръчички и не позволява на бебета да се стряскат безпричинно. Изследванията в тази област показват, че ако се повият, бебета спят по-добре и по-дълго, особено когато са по гръб. Освен това се счита, че повиването намалява риска от настъпване на синдрома на внезапната бебешка смърт, тъй като повитите бебета спят по-добре, но същевременно и по-леко, така че при опасност те могат да се събудят по-лесно и по-бързо.

Тензухените пелени са идеален вариант както за класическото повиване на цялото тяло, така и за по-лесния, но пак много ефективен вариант, при който се повиват само ръцете на бебето с направена на триъгълник пелена, тъй като са достатъчно тънки, за да не се получи прегряване, и достатъчно меки, за да могат да бъдат в продължителен контакт с нежната бебешка кожа.


Можете да научите повече за повиването като част от системата за успокояване на колики на д-р Карп от темата във форума на www.bg-mamma.com, както и да видите как се прилага на практика тук.
Вижте видеоклип за класическото повиване

 

При колики и за успокояване може много да ви помогне и носене на бебето в слинг.

Write a comment

Comments: 0