· 

Практична информация за носене на бебето в слинг-шал

Ако преди няколко години думата „слинг” беше много екзотична, днес вече повечето родители са чували за тази алтернатива на кенгуруто и за предимствата й за бебето и родителите.

Ние от Shushulka вече 8 години произвеждаме слингове, като през последните годни се фокусираме върху слинг-шаловете най-вече заради усещането за сигурност и удобство, което предлагат както на бебето, така и на родителите – не се налага да се притеснявате дали бебето няма да се изхлузи и дали не е прекалено стегнато. Какво обаче е добре да знаем за тях и за тяхното поставяне:

 

  1. Слинг-шаловете са най-удобният, сигурен и щадящ начин за носене на бебето от раждането до 3 годишна възраст. Те представляват дълго парче плат, което може да се завърже по много различни начини – в него можете да носите бебето часове наред, защото тежестта му се разпределя равномерно. На бебето също му е удобно, защото е гушнато до мама (или тати, баба, леля …), чува гласа ви, ритъмът на сърцето ви и ходенето го успокяват и то прекарва много повече време в тихо наблюдение или сън, а не в плач.
  2. Поставянето на слинг-шала изисква малко практика заради дължината, но повечето хора успяват да научат основното завързване за по-малко от 20 минути (вижте инструкции със снимки и текст), а след това са ви необходими по-малко от 5 минути, за да сложите слинга и бебето в него. За да е максимално удобно за вас и бебето, имайте предвид следното:
  • Отделете време да изпробвате слинг-шала първо без бебето, а след това и с него, като най-добре е да се възползвате от слънчевите моменти в деня на бебето – то трябва да е спокойно, отпочинало и нахранено. Сутрин след ставане и кърмене е един от най-добрите периоди за това
  • Бебето може да се разплаче, когато се опитате да го сложите в шала, за това е добра идея да си създадете навика в този момент да му говорите успокоително, да го целунете или да му пеете. Ако слагате бебето в шала именно за да го успокоите, е добре веднага да започнете да ходите – люлеенето ще го укроти по-бързо.
  • Тъй като бебето е гушнато до вас и взаимно се топлите, е добре то да не е дебело облечено, а вие да сте си сложили блуза от естествен дишащ материал като вълна или памук, която да няма декорации или копчета/ципове. За разходки навън през зимата има два варианта – или да облечете бебето дебело и да го сложите в слинг-шала над палтото си, или да го облечете малко по-леко и да го сложите под палтото си. За втория вариант можете да ползвате някое по-широко палто или връхната дреха, което сте носили през бременноста си.

 

 

Носенетето със слинг, наред с кърменето, е един от най-силните начини за създаване на връзка с бебето. За разлика от кърменето обаче, тук може да участва не само мама, а и татко,баба, леля и дори детегледачката!

Write a comment

Comments: 0