· 

Кенгуру-грижа и носене на новородено бебе в слинг-шал

Кенгуру-грижа е начин за носене на недоносено бебе кожа-до-кожа. При него бебето е облечено само в пелена и се поставя на голите гърди на родителя. Над него се поставя одеяло (или в случая, слинг-шал) за затопляне. По принцип винаги е добре да носите дрехи от естествени материи под слинг-шала, тъй като те са в пряк контакт с кожата на бебето.

Този вид грижа може да се използва при всички недоносено бебета, които са стабилни от медицинска гледна точка и се е доказала като полезна за бебета и техните майки –помага на бебетата да спят и дишат по-добре, да наддават по-бързо и да имат по-стабилна температура. Майките, които използват кенгуру грижа, имат повече кърма и страдат по-рядко от депресии.

(превод на дефиницията от www.about.com)

Носене на новородено в слинг шал

Носене на бебе в слинг шал стъпка по стъпка
Носене на новородено в слинг-шал стъпка по стъпка

 

  1. Намерете средата на слинг-шала (картинката на перата при еластичните и тъканите слингове на Shushulka) и го поставете на гърдите си. Кръстосайте го на гърба си, като държите плата в дясната си ръка, а дланта ви е обърната нагоре. Прекарайте го под мишницата си и над противоположното рамо. Повторете същото от другата страна. Стегнете шала, като дръпнете двата края на плата („опашките”). Първо стегнете вътрешната част (така се затяга горната част), а след това и външната (стяга долната част на плата върху гърдите ви). Затегнете отляво, докато държите бебето с дясната ръка, след това сменете ръцете и повторете от другата страна.
  2. Поставете бебето на рамо все едно ще го оригвате. Плъзнете го в централната част на слинг-шала. Бебето трябва да е разположено високо на гърдите ви, а коремчето му да се опира във вашето тяло. Крачетата му трябва да са сгънати, а коленцата да са по-високо от дупето му.
  3. Затегнете слинг-шала отново, като се съсредоточите върху опашките, така че хоризонталната част да е достатъчно стегната, за да поддържа бебето самостоятелно. Кръстосайте опашките под дупето на бебето (при по-големи деца на поне 3-4 месеца ги кръстосайте между крачетата, които се подават от средната част), завържете отзад или увийте плата около кръста си колкото е необходимо, за да не виси много и завържете с двоен възел.  

Преместване на бебето в поза за кърмене

Слинг-шал: преместване на бебето в поза за кърмене
Преместване на бебето в поза за кърмене

 

Разхлабете леко слинг-шала, като отвържете възела и отпуснете малко хоризонталната част на плата (панела). Поставете бебето така, че главичката му да е опряна на горната опашка близо до гърдата ви, а крачетата му да са на нивото на кръста ви от другата страна. Поставете бебето на гърдата и след това затегнете отново шала. Използвайте едната опашка, за да поддържа главата на бебето, а другата – за да поддържа дупето му. Кръстосайте и завържете отзад или отпред.

 

Преведено от „Ти Арт” ЕООД,

Публикация на Peppermint.com, разрешено е отпечатването на пълния текст.

Повече за кърменето

 

Кърменето е естествен процес, а майчиното мляко е нормалната храна за вашето бебе. Кърмата осигурява оптимален растеж и развитие на бебето – чрез правилната пропорция на мазнини, въглехидрати и белтъчини; подпомага съзряването на храносмилателната му система; намалява риска от алергии; повишава имунитета; стимулира развитието на интелекта. Кърменето засилва емоционалната връзка с мама, по-лесно е, не изисква специална методология за приготвяне и е безплатно. Знаете ли, че:

  • Бебетата сучат много често – 8-12 пъти за 24ч, а понякога и доста по-често от това, например по време на периодите на бърз растеж около третата и шестата седмица след раждането.
  • Интервалите между кърменията не са равни – може бебето да суче през час в продължение на няколко часа, а после да спи 4 часа непробудно.
  • Добре хранещото се бебе има поне 5 обилно намокрени памперса и ака няколко пъти за 24ч, като поне 3 от изхожданията са приблизително с големината на ръчичката му.
  • Кърменето би трябвало да се усеща комфортно – болка и деформиране на зърната при излизане от устата на бебето са сигнал да потърсите помощ – при тези или други трудности в началото на кърменето или след това можете да се обърнете към сертифициран консултант по кърмене към Националния комитет по кърмене. Там ще ви помогнат майки с кърмачески опит, преминали обучение за консултанти, което е част от глобалната програма на УНИЦЕФ за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето. Ако имате нужда от информация или съвет, можете да позвъните на телефон 0896 418 488. Ще получите консултация по телефона или у дома, за да можете да превърнете кърменето в част от всекидневната връзка между вас и вашите бебчета.

Сертифицирани консултанти по кърмене към Националния комитет по кърмене има в Айтос, Благоевград, Варна, Пазарджик, Перник, Пловдив, София, Стара Загора, Хасково. Действат и два Консултативни кабинета по кърмене. В София – в СБАЛАГ „Майчин дом”, ръководен от д-р Анета Попиванова, педиатър-неонатолог, зам.председател на Националния комитет по кърмене. В Пазарджик – в МЦ „Вива”, ръководен от д-р Росица Гугуткова, микропедиатър и акушерка Екатерина Антонова.

 

Write a comment

Comments: 0