· 

За кърменето с любов…

В България продължават да се раждат все повече деца и това е чудесно :)

 

За съжаление през първите месеци от своя живот не всички бебета получават най-добрата за тяхното физическо и психическо развитие храна – майчината кърма. Ние от www.shushulka.com сме с две… ръце за кърменето и искаме да призовем всички, които посещават сайта ни да се информират повече за кърменето с надеждата повече майки да успеят в това начинание и да дадат възможност на своите деца да се възползват максимално от всички доказани ползи на кърменето.

Всяко начало е трудно, и това е валидно и за кърменето – и майката, и бебето трябва да се научат на нещо ново. На бебета им помага сукателният рефлекс, който е най-силен в първите часове след раждането, а на майките може да помогне увереността, че правят най-доброто за детето си, предварителната информация за кърменето като техника, както и подкрепата на семейството и специалистите.

Какво трябва да знаем всички:

  • Всяка жена с развити млечни жлези може да кърми, без значение от размера на гърдите ѝ.
  • Вашата кърма е идеалната храна за вашето бебе – рядка или нехранителна кърма няма, независимо какво сте чували от познати и роднини. Адаптираното мляко се приготвя така, че да се доближи максимално до състава на кърмата, но не бива да забравяме, че то не е живо – в него няма жизненоважните за здравето на бебето бели кръвни клетки, и обикновено се приготвя от краве мляко – течност, предназначена да храни телета, а не човешки деца
  • Кърмата се произвежда при стимулация – колкото по-рано (в рамките на няколко минути или поне часа след раждането) и по-често поставяте бебето на гърда, толкова повече кърма се отделя от нея. Ако в началото не потича нищо, това не значи, че не можете да кърмите – просто трябва да проявите повече търпение.
  • Не хранете под час – в началото бебето има нужда да суче по-често. Винаги предлагайте и двете гърди на кърмене. Помнете – през първите дни стомахчето на бебето има капацитет от едва 10 милилитра и коластрата – гъстото жълтеникаво мляко, произвеждано от майката през първите няколко дни след раждането – макар и малка по количество, му е достатъчна, а по състав тя е идеалната храна за новородени. Коластрата е много хранителна и защитава бебето от инфекции.
  • Бебето по принцип не се нуждае от други храни или напитки, докато чака да се увеличи кърмата, отделяна от майка му, но и не бива да гладува или да се обезводни. За това следете пелените – ето една полезна таблица с информация какво да очаквате през първите дни след раждането: 

 

Кърменето през първите седмици, какво да очакваме
Източник: Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“

Мили баби, ако вие не сте имали успех с кърменето, не обезкуражавайте своите дъщери и снахи – в първите дни след раждането те имат нужда от цялата ви подкрепа, за да поставят най-доброто начало на храненето и съответно на здравето на вашите внучета – сигурна съм, че никой не иска повече от вас те да получат най-доброто, а това е майчината кърма. Не бързайте да носите биберон-залъгалка, да дохранвате с адаптирано мляко по свое усмотрение, да настоявате на бебето да се дава вода или то да се храни под час – съвременните изследвания показват, че всичко това пречи на успешното кърмене. Вместо това, ако видите, че майката и бебето се затрудняват, потърсете съвет от консултант (вижте линковете по-долу).

 

Кой може да Ви помогне, ако имате въпроси или нужда от съвет:

Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ – можете да намерите телефон на обучен доброволен консултант по кърмене за вашия район или град на адрес: http://www.podkrepazakarmene.com/consulting Консултантите по кърмене ще ви помогнат със съвети, а ако се налага, ще ви посетят на място или ще ви препратят към специалист. Услугите на НАПК са безплатни.

Форум за кърмене в Бг-мамма http://www.bg-mamma.com/index.php?board=442

Блогът на Xedra  https://xedra.wordpress.com/

Блогът на Бу  https://missby.wordpress.com/bf/

 

Ла лече лига - http://lalechebg.com/

Write a comment

Comments: 0