· 

Бебешките пелени - необходимост, употреба и предимства

Един от първите продукти, с които започнахме преди 10 години бяха тензухените пелени. Това е истинска необходимост за всяко семейство, което очаква или има вече бебе и за нас беше голяма изненада, че много родители не се сещат за какво може да ги използват. Краткия отговор е ... за всичко. 

А по-дългия, прочетете в статията ни :)

При оригване

Вероятно бъдещите майки не разбират защо ще им трябва кърпа или пелена, за да оригнат бебето си, но истината е, че независимо дали са кърмени или хранени с адаптирано мляко, бебетата постоянно изпускат мляко при оргиване. До степен, че няма да имате незасегната дреха :D

Затова първо сложете една пелена на рамото си и тогава поставете бебето за оригване.


За баня и масаж

Дори да нямате хавлия, може да използвате комбинация от бархетна пелена и отгоре муселинена за след баня. Муселинът попива толкова много, че бархета или кърпата отдолу остават почти сухи.

Ако след баня мажете бебето със зехтин, масажно масло или друга козметика, няма да ви се налага да перете излишно, тъй като муселинът попива всичко излишно, и по кърпата не остават петна.

А за избърсване след измиването на дупето можете да ползвате и само муселинената пелена.

 

След казаното до тук може би се досещате и за едно от най-големите предимства на муселиновите пелени - перат се и изсъхват наистина бързо!

При никнещи зъби

Може лесно да приспособите пелена 

за лигавник.

При никненето на зъби обилното слюноотделяне е нормално, но нито за майката, нито за бебето е приятна постоянната подгизналост под брадичката.

Често се случва, ако лигавникът е от изкуствена материя да се образуват малки пъпчици по лицето на бебето, затова избирайте естествените материи. 

Муселиновата пелена може също да се намокри и постави във фризера, а после да дадете на бебето да почесва сърбящите го венци със студената пелена. 

Бандана за бебе

Като многократни пелени

Могат да се използват като класически или като допълнителни вложки, които да допълнят вече закупена серия многократни пелени.

За разлика от пелените за еднократна употреба, муселиновите и другите текстилни пелени не замърсяват околната среда за десетилетия напред, понасят се добре от нежната бебешка кожа, не я излагат на непрекъснат допир с химикали, и не на последно място, ви помагат да спестите пари – средно за отглеждането на едно дете са необходими от 6000 до 10000 пелени за еднократна употреба!

За повиване

Тук не става въпрос за бабешкото повиване с цел изправяне на краката, при което се използва стегнато навит повой, и което може да доведе до луксация на ставите, а за повиване с цел пресъздаване на сигурността, която бебето е изпитвало в утробата на майката. 

То спомага за по-спокоен сън и при колики и може значително да успокои бебето (и родителите му) в първите няколко месеца.

 

 

Повиването възпира необузданото махане с ръчички и не позволява на бебета да се стряскат безпричинно. Изследванията показват, че ако се повият, бебета спят по-добре и по-дълго, особено когато са по гръб.

 

Смята се, че повиването намалява риска от настъпване на синдрома на внезапната бебешка смърт, тъй като повитите бебета спят по-добре, но същевременно и по-леко, така че при опасност те могат да се събудят по-лесно и по-бързо.

 


Мекото муселиново одеяло с размер 120х120 см е идеален вариант за класическото повиване на цялото тяло. Класическите пелени с размер 70х70см са много удобни за по-лесния, но също много ефективен вариант, при който се повиват само ръцете на бебето с направена на триъгълник пелена. Те са достатъчно фини, за да не се получи прегряване, и достатъчно меки, за да могат да бъдат в продължителен контакт с нежната бебешка кожа.

 

А за всяко място където искате да повиете бебето или да му смените пелените, по-плътната и много мека бархетна пелена е идеалния вариант. Тя може да ви служи като подложка върху повивалника, в количката, вместо леко одеялце и върху всяка повърхност, върху която не искате да слагате директно бебето.

За лятото

През лятото муселиновите пелени ще са ви най-верен приятел:

За завивка - най-лекото и ефирно одеялце 

Като кърпа за глава - за вас и за бебето. Или под лятна шапка, за да пазите от изгаряне кожата на врата и раменете.
При бебеносене - поставете пелена между вас и бебето и тя ще попива излишната влага. 
Може да я сложите и като шал на врата си, за да може бебето ако заспи, да не се допира директно върху кожата ви. 

Важно! Това, което не трябва да правите е да покривате бебешката количка през лятото - опасно е! 

Вижте защо в тази статия

 

тензухени пелени

Към всеки от муселиновите ни слингове за малки бебета сме добавили и тензухена кърпа. Убедихме се отново миналото лято колко полезна ни беше при всякакви ситуации!Нашите предложения за комплекти пелени може да видите тук А ако сме пропуснали някое практично приложение - пишете ни с идеи :)

 

Още от блога:

Тензух и муселин - кой кой е в света на бебешките пелени

10 мита за кърменето

 

 

 

 

Write a comment

Comments: 0