· 

Бебето не харесва носене в слинг. Ами сега?

Много често в бебеносещите групи се срещат обяви за нови слингове и раници, които се продават, защото „на бебето не му харесва да бъде носено“.

Всеки път, когато видим такава обява, ни се иска да направим нещо, за да помогнем на онези родители, които купуват носилка с любов и ентусиазъм, но скоро се разочароват и отказват от нея и бебеносенето.

Понякога именно ентусиазмът може да е част от проблема. Защо - ще видите по-нататък.

 

Ако бебето не харесва в слинг

 

Представете си как сте избирали дни или седмици наред новия си слинг, сравнявали сте цени, модели и десени, чели сте съвети, отзиви и ревюта. И когато дългоочакваният слинг вече е при вас, често нямате търпение първо да го изперете и да го изчакате да изсъхне, а веднага искате да го изпробвате заедно с бебето. 

 

Ако нямате опит в бебеносенето и това е първият ви слинг, сигурно сте неуверени и притеснени дали се справяте. А вашите чувства лесно се предават на бебето и то ги отразява, реагирайки по съответния начин.

 

Но нека започнем с най-важното – наистина е възможно на детето ви да не му харесва да бъде носено със слинг или ергономична раница. Добрата новина е, че това често се дължи на някакъв проблем с начина на поставяне на носилката или бебето в нея. След като този проблем бъде отстранен, носенето може да се превърне в удоволствие за вас и вашето дете.

 

Ето някои от най-често срещаните проблеми и начините да се справите с тях:

 Причина:

За някои бебета носенето е неприятно, защото усещат, че родителите им са изнервени или несигурни.

 

Нормално е да ви е странно и дори леко стресиращо да омотаете себе си и бебето в парче плат – ако сте неопитни, към стреса се добавя и времето, което ви отнема да сложите слинга и бебето в него.  

Как бебето да е спокойно в слинг

Какво да направите:

Потренирайте слагане на слинга без бебето. В идеалния случай това може да стане с демо кукла по време на консултация по бебеносене.

 

Знаете ли, че консултантите съветваме след това да изпробвате избраното от вас връзване поне 3 пъти на ден в продължение на 7 дни, за да го автоматизирате.

 

Така ще сте спокойни, ръцете ви ще знаят сами какво правят и детето ще усети вашата увереност. 

 

Ако нямате възможност да отидете на консултация, можете да използвате инструкциите на производителя или дори клипче по интернет, и да потренирате с някое плюшено мече. Крайната цел отново е същата – вие да сте спокойни, за да не се изнервя бебето. Бебета са различни и някои от тях не обичат самото слагане на слинга и връзването в него, но след като вече са вътре и им е удобно, се успокояват.

За да им помогнете да приемат прехода от неприятното връзване към приятното носене, можете да започнете веднага да ходите, за да се полюшват, и да им пеете. Някои бебета се успокояват ако потупвате леко дупето след като вече са в слинга. Излизането навън също може да помогне – свежият въздух и интересните неща за гледане ще разсеят детето.

Спокойно бебеносене в слинг

Причина:

Някои бебета не харесват да бъдат носени, защото родителите им не са избрали подходящ момент за слагане в слинга или в раницата.

Това, че са гладни, напишкани или наакани, вече разстроени или сънено сърдити, може да е причината носенето да не им е особено приятно.

Какво да направите:

Носенето е ново и за вас, и за вашето бебе и затова трябва да изберете точния момент, в който да го въведете.

Погрижете се и вие, и детето да сте спокойни, да не бързате за никъде и се уверете, че детето е с чиста пелена, нахранено и добре отпочинало.

След време ще можете да разчитате на слинга или раницата за приспиване и успокояване в ревливи моменти – доброто начало ще помогне това да се случи значително по-бързо и лесно.Всичко при бебета се променя бързо, затова дори и в началото бебето ви да не иска да бъде носено, можете да продължите да опитвате през определен период от време.

Често се случва след месец, два или три, ситуацията да се промени и бебеносенето да се превърне в приятен момент от вашия съвместен живот. 

Бебеносене

Причина:  

Много бебета не обичат да бъдат носени, защото слингът не е достатъчно добре стегнат около тях.

Ако е сложен неправилно, може да ги притиска или стяга накъде.

Как да познаете? Много често, ако бебето се извива назад или се стяга и изпъва, слингът е сложен неправилно и това кара детето да реагира по този начин.

Правилно връзване на бебе в слинг

Какво да направите:

Най-доброто, което можете да направите в този случай, е да прегледате още веднъж информацията за правилното  поставяне на бебето в зависимост от възрастта му. 

Разгледайте позите, връзванията и ергономичността, и отново - потренирайте сами или потърсете помощ от консултант или други бебеносещи родители.

След като ви покажат къде и как да затегнете (или къде да разхлабите платът на носилката или катарамите на раницата), за да бъде удобно на бебето ви, ще се изненадата колко по-добре реагира бебето на носенето.Срещите с други бебеносещи родители или библиотеки са чудесен вариант за родителите, които искат да носят децата си, но срещат проблеми. Освен, че можете да получите съвет и помощ, имате възможност да видите поне няколко начина на носене и да изпробвате различни носилки.

А ако искате, можете да ни се обадите за час за консултация и да дойдете при нас в офиса, за да изпробвате различни слингове и раници с нашето демо-бебе, което е винаги спокойно, за да имате възможност да се учите без стрес.

 

Дори първите ви опити в бебеносенето да са неуспешни, не се отчайвайте - тренирайте, пробвайте и заповядайте да бебеносим заедно :)

 

Бебеносене

Write a comment

Comments: 0