· 

Как да изберем слинг за новородено бебе?

И защо е добре да започнем да бебеносим още от самото начало 

 

Първите седмици и месеци с бебето всичко е ново, непознато и, нека си признаем честно, доста уморително за родителите. Кърмене, приспиване, смяна на пелени, успокояване и къпане на бебето ни завъртат в омагьосан кръг, докато се борим със собствените си притеснения дали се справяме добре и с натрупващата се умора, и с усещането, че ежедневието ни вече се контролира от друг.

 

В контекста на пандемията се оказахме затворени почти изцяло у дома, с по-малко подкрепа от близки заради социалната дистанция и затруднен контакт с педиатъра на бебето. И онова усещане, че ръцете ни са постоянно заети с бебето и не можем да свършим нищо друго, наистина може да докара още ненужен стрес.

 

Има един доказал се начин да се улесним – като носим бебето в слинг у дома или навън – това подпомага кърменето и връзката с бебето, дава ни две свободни ръце и спокойно бебе. 

Първите седмици и месеци са време за адаптация за бебето и тя преминава много по-лесно, когато то е непосредствена близост до мама (и тати). Дишането на майката близо до бебето регулира неговото дишане, топлината на тялото й му помага да се терморегулира, а познатия й глас и това да чува ритъма на сърцето й го успокояват. 

 

От още по-голямо значение е тази близост за недоносените бебета и за това на много места в неонатологичните отделния се практикува т.нар. кенгуру грижа - контакт кожа-до-кожа, който помага за стабилизирането на всички жизнени показатели на бебето. 

 

Нуждата да е физически близо до родителите си е и основната причини бебетата да са спокойно заспали в прегръдката ни и да се разбуждат и разсърдят, когато ги оставяме сами. 

 

Близостта с бебето е полезна и за родителите. При носене на бебето се отделя хормона на щастието – окситоцин – при майките това подпомага кърменето, засилва връзката с бебето и намалява риска от следродилна депресия.

 

При татковците бебеносенето също помага изграждането на връзката с детето, помага им да го опознаят и да се чувстват уверени в способността си да разбират детето и да се грижат за него.

И все пак, как да изберем слинг за новородено бебе?

Нека ви спестим лутането: като оптимален вариант за новородени бебета и родители, начинаещи в бебеносенето, препоръчваме дълъг тъкан слинг (размер 4.6 или 5м) с ниска или средна плътност, вързан отпред на гърдите.

 

При него тежестта се разпределя добре върху двете рамена, бебето е вързано сигурно, тъй като се поддържа не само от седалката, но и от плата, който е кръстосан под крачетата му, така че няма риск от падане дори и при първите ни опити за връзване. 

 

 


В началото дължината на плата изглежда леко плашеща, но както показва нашия опит при консултации, след едно-две пробни връзвания (вижте тук как) родителите се справят съвсем добре с всички стъпки – от

1). слагането на слинга на необходимата височина, през 2). обирането на плата до 3.) двойния възел отзад.

Не на последно място, дългият тъкан слинг е и сред по-достъпните ценово варианти за бебеносене. 

 

И така, лесно като раз-два-три успявате да се порадвате на най-приятната част –разходка със сгушено на гърдите бебе, с бонус „свободни ръце“! 

Новородено в слинг
Често получаваме такива писма от вас: "Държа да отбележа, че пиша и с двете си ръце, което не се беше случвало скоро 😁 за първи път слагам какъвто и да е слинг и следвайки инструкциите ми се стори по-лесно отколкото мислех. Благодаря!"
май тай слинг
Много от клиентите ни споделят, че слингът е единственото решение, за да могат да разхождат кучето си. Когато Деси дойде при нас, малчо беше само на 2 седмици, застана в май тая като по учебник и мисията "бебе и куче" едновременно беше изпълнена!

 

! Понякога родителите на новородени се насочват към еластичните слингове, защото им се струва, че връзването е по-лесно и могат да вържат слинга и след това само да слагат и и вадят бебето, както е показано в много клипчета онлайн. Има обаче няколко „но“, за които е важно да сте наясно при избора си.  

 

Ето защо препоръчваме дълъг тъкан слинг

за носене на новородено:

  • Сигурен е!
  • Удобен е, както за носене на новородено, така и на порастващото бебе.
  • Нужни са ви 1-2 тренировки, за да овладеете тънкостите на слагането му.
  • Приятна цена, в сравнение с други видове носилки*

*в нашия асортимент вижте слинг от муселин!

  

Ако искате да пробвате различните носилки, да усетите разликата между тях и да изберете най-подходящата за вас и вашето бебе - пишете ни и заповядайте на консултация или потърсете най-близкия консултант по бебеносене. 

 

Write a comment

Comments: 0