· 

Как да обличаме децата на слоеве в студените месеци - наръчник с картинки.

Или колко топло е достатъчно топло :)

 

Как е удачно да обличате децата си с нашите дрехи от мерино и софтшел. На базата на вашите въпроси постоянно обновяваме и допълваме статията.

 

Първият слой дрехи при децата е много важен – той трябва да бъде от естествена материя, която е мека и диша. Дрехите трябва да им позволяват свобода на движенията и да попиват излишната влага, като я отвеждат от кожата, за да може да им е удобно и приятно топло както през деня, така и през нощта.

 

Това е от особено значение, защото бебетата и малки деца все още нямат добре развита терморегулация и „губят“ топлина до четири пъти по-бързо от възрастните.

 

Мерино вълната е много мека, с естествени антибактериални качества, попива и отвежда влагата далече от кожата и успява да поддържа оптимална телесна температура дори и при новородени, което я прави идеална материя за деца.

Да не забравяме, че при намокряне не държи студено на кожата, и че изсъхва много бързо – чудесен вариант при никнене на зъби и малки калпазани, който обичат да играят с вода докато си мият ръцете.

Подходящи ли са памучните дрехи за студените месеци?

Памукът е мека и дишаща материя, но при намокряне много бързо става тежък, студен и неприятен, за това е по-удачен за летните месеци. 

 

Втори слой дрехи – добавя допълнителна изолация в студени дни и като цяло е необходим само ако у вас е доста хладно или ако излизате навън през зимата.

Вторият слой дрехи може да бъде избран съобразно температурата. Можете да се спрете на дрехи от полар или на втори слой от мерино.

 

И двата варианта осигуряват топлина – двата слоя мерино се комбинират чудесно, за да отвеждат влагата далече от кожата, но можете да сложите и дреха от полар, стига първият слой до кожата на детето да е мерино.

Връхни дрехи  - те защитават от вятър и влага, и задържат топлината на долните слоеве. Ако времето е наистина студено, можете да изберете двоен втори слой за допълнителен комфорт. 

Как изглежда всичко това на практика с дрехите на Шушулка

През деня:

Тази таблица ще ви даде насоки как да обличате деца, които вече са проходили и се движат по време на разходка. За непроходили деца и много малки бебета, вижте по-нататък.

Как да обличаме децата през зимата
Download
Как да обличаме децата на слоеве от септември до май - наръчник
За ваше улеснение, може да свалите тази схема на компютъра си и ако се колебаете как да облечете детето, да направите бърза справка
Как да обличаме децата на слоеве.pdf
Adobe Acrobat Document 1.1 MB

А сега няколко важни уточнения:

  • Ако има силен, режещ вятър, температурата се усеща с поне 5 градуса по-ниска и е добре да съобразите дрехите с по-ниската температура.
  • Колкото по-студено е навън, толкова повече се погрижете за крачетата - най-често усещането за студ идва оттам.
  • Ако обличате детето само за краткия път до колата и не предвиждате разходка навън за повече от 10 минути, можете да го облечете като за температура, по-висока с поне 5 градуса. И мериното и софтшела са чудесен избор при такава бърза смяна на температурите на средата - няма как да го претоплите в колата и после да почувства студ при излизане.
  • Тази таблица е направена на база на нашия опит и проучване. Винаги можете да съблечете или сложите още една дреха, ако сметнете за необходимо.

За новородени и непроходили бебета


как да обличаме новороденото

* Всичките ни дрехи от софтшел имат удобен маншет-ръкавичка от 100% мерино вълна - за да предпазят допълнително ръчичките.

Най-малките ни размери гащеризони имат и маншет-чорапче от 100% вълна, за още повече топлина на крачетата.

При ниски температури и вятър, не забравяйте специалното покривало на количката!

 

През нощта (от септември до април):

Обличането на слоеве е доказано удобен и практичен начин да сте сигурни, че дори да не сте уцелили от раз, лесно можете да коригирате колко точно е облечено детето ви. 

С комплектите ни от 100% фино мерино като първи слой дрехи в директен контакт с кожата можете да сте спокойни – те гарантират поддържане на оптимална телесна температура при децата и дори при новородените.

Write a comment

Comments: 0