· 

Най-важното за кърменето през първите 10 дни - таблица и полезна информация

 

Честито бебе! След раждането, следващото най-важно нещо за Вас и Вашето бебе е кърменето. 

В тази статия ще отговорим на въпросите - какво да правя и какво да очаквам. А заедно с това ви предоставяме безплатно за изтегляне една много удобна таблица, за да следите по-лесно какво се случва.

Кога да започна да кърмя?

В идеалния случай, 30 до 60 минути след раждането. Ако това не е възможно поради политиката на болницата, тежко раждане или секцио, веднага след като имате възможност да сте заедно с бебето.

Гушнете го на голо – кожа до кожа - и му предложете да засуче.

Бъдете търпелива – и то като вас тепърва се учи и може да се уморява бързо.

 

Ако сте разделени за период над 4 часа, е добре да започнете да изцеждате с помпа или на ръка и двете гърди на всеки 2-3 часа.

 

Ако в болницата бебето не е при вас през нощта, също трябва да цедите на всеки 2-3 часа.

Контактът кожа-до-кожа е важен за бебето, защото стабилизира сърдечната честота и дишането на бебето, регулира телесната температура, подпомага кърменето и производството на кърма, успокоява и майката и бебето.
Контактът кожа-до-кожа е важен за бебето, защото стабилизира сърдечната честота и дишането на бебето, регулира телесната температура, подпомага кърменето и производството на кърма, успокоява и майката и бебето.

Нямам още кърма. Трябва ли да правя нещо или да я чакам да дойде?

Тялото ви произвежда кърма тогава, когато усети, че от нея има нужда – тоест, след раждането, ако бебето суче или ако цедите.

Ако чакате кърмата сама да дойде, без да я „повикате“, тялото Ви не получава ясен сигнал и не започва да прави достатъчно храна за бебето.

 

В началото няма да имате големи количества – първо тялото произвежда коластра, която е малко като количество, но е много хранителна и важна за бебето. Малките количества не бива да Ви притесняват – те отговарят на много малкото стомахче на Вашето бебе. Стомахчето на новородените е колкото черешка.

 

Колко често да кърмя и да редувам ли гърдите?

В началото количествата са малки, както е малко и стомахчето на Вашето бебе. Затова то трябва да яде често – 10 до 12 пъти на денонощие, без пауза над 3-4 часа.

 

Всеки път предлагайте и двете гърди, като бебето може да не иска да яде от втората или да не я изпразни до край – ако усетите напрежение, можете да я изцедите на ръка или с помпа.

 

Така изглежда една частично попълнена таблица. Може да изтеглите нашата накрая на страницата
Така изглежда една частично попълнена таблица. Може да изтеглите нашата накрая на страницата

Усещам гърдите си препълнени и твърди като камък? Какво да направя?

Това е така нареченото слизане на кърмата, което се случва на 2-3-4 ден след раждането – малките количества коластра се сменят от по-големи количества преходно мляко и кърма, което съчетано с обичайните вливания на течности преди и по време на раждането, може да причини такова наистина неприятно препълване.

 

За да се справите с него, легнете по гръб за 15-20 минути и сложете студен компрес – така насъбралата се течност в гърдите ще се отдръпне и те ще омекнат малко. Можете да използвате и обратен натиск – оформете пръстите си като чашка и натискайте леко гърдата около ареолата, докато усетите омекване. След това поставете бебето да суче и/или изцедете и двете гърди докато омекнат. 

Как да разбера дали бебето се храни добре?

За да се нахрани, бебето трябва да суче ефективно – на всеки 2-3 суквания да чувате и виждате преглъщане. Бебетата са различни – някои са бързи и за минути изсукват и двете гърди и заспиват, други са по-бавни и имат нужда от повече време и малко насърчаване, за да се нахранят добре.

 

Нормално е кърменото бебе да иска да яде често, понякога дори и на всеки час. 

 

Ако бебето ви е поспаливо и не се храни ефективно, можете да го разбудите като го посъблечете, като му пипате ушето или като му сменяте пелените. Ако и тогава не се храни добре, може да е необходимо изцеждане и дохранване с шише, докато посъбере сили и започне да суче само.

 

Таблица за проследяване

В първите дни с бебето сигурно ще ви е трудно да си спомните колко често кърмите или колко пъти се е изакало и изпишкало бебето. 

Затова ви предоставяме тази таблица, която акушерките предоставят на майките в Швейцария.  

Попълването й е лесно и ще ви помогне много - не само за да следите кърменето, но и ако имате нужда да се свържете с консултант. 

 

Принтирайте я и я сложете в багажа за болницата. 

 

Download
Статия и таблица
Изтеглете оттук цялата статия и таблицата към нея
Кърменето през първите 10 дни.pdf
Adobe Acrobat Document 242.4 KB
Download
Оттук може да изтеглите само таблицата
Таблица.pdf
Adobe Acrobat Document 215.6 KB

Write a comment

Comments: 0