· 

Подкрепа за кърмене и по телефона

Като част от Световната седмица на кърменето, днес Shushulka, ви среща с една прекрасна майка, чийто приветлив глас може и да ви е познат. Тя се казва Рада Стефанова и е един от доброволните консултанти по кърмене, които отговарят на националния телефон на НАПК – 0896 418 488  - отзвовава се при нужда от помощ, въпроси и най-важното – дава подкрепа, мотивация и съпричастност. 

 

Представи се накратко: 

Здравейте, казвам се Рада, майка съм на 3 деца, към момента съм домакиня и студент, пък по-нататък ще видим. Освен това обичам да се занимавам с изработка на дребни украшения и съм консултант по кърмене. Доброволен консултант съм официално от 2012г. и това е едно от нещата, които ми носят голямо удовлетворение. На националния телефон отговарям вече няколко години с малки прекъсвания, но ние с телефона се обичаме и той все се връща при мен. 

Често ли се обаждат майки на телефона?

Сравнително често, но все пак си зависи от дните и сезона. Има дни, в които телефонът звъни по цял ден, има и такива, в които звъни само по 2-3 пъти на ден, но средно са може би между 5 и 10 обаждания в дните, когато аз съм дежурна.

 

Какви въпроси задават майките най-често?

Най-често си говорим за началото на кърменето, колко често е нужно да се кърми, от едната или и двете гърди, колко е важно малките бебета да се будят ако не го правят сами и т.н., другото, за което често се обаждат майките е за справяне със запушвания, както и за консултация за лекарства.

 

Всъщност са ни се обаждали за консултация за лекарства и медицински лица, което ме радва и показва, че вече има някаква приемственост. Често се обаждат и за проблеми с гърдите, слабо наддаване, както и за помощ за захранване или отбиване.

 

Комплекти пелени

 

Как се променят въпросите на жените през годините според теб?

 Мисля, че основните въпроси си остават същите, разликата е, че днес жените сякаш са малко по-информирани и често се обаждат само за да потвърдят това, което вече са прочели, особено по отношение на режим на хранене или начини за отбиване.

 

Променят се и въпросите на майките с порастването на децата, вече имам майки, които се обаждат за следващото си дете и направо си казват, че са се обаждали за първото, а сега имат нужда от някакъв съвет или идея и за второто. 


Национални консултанти по кърмене в градовете
Може да намерите списък на консултантите по градове тук: http://www.podkrepazakarmene.com/consulting

Какво би посъветвала жените, за да бъде кърменето успешно и приятно за тях и бебета им?

Първо бих им казала, че първата стъпка към успешното кърмене е информацията – когато знаем какво ни очаква и какви биха могли да са евентуалните трудности, както и от къде можем да потърсим помощ, е много по-вероятно да се справим. Затова смятам, че е важно жените да се информират за ползите от кърменето, началото му и евентуалните трудности още преди раждането, както и къде могат да намерят помощ и подкрепа при евентуални трудности.

 

След това бих им казала да започнат кърменето възможно най-рано след раждането, колкото по-скоро, толкова по-добре, ако няма възможност бебенцето да е при майката веднага, то и стимулацията чрез изцеждане също е вариант. Контактът кожа до кожа в първите часове също носи  невероятни ползи не само за кърменето, но и за изграждането на връзка между майката и детето, така че ще е чудесно ако има възможност да се осъществи.

 

И последно, но не по важност – кърменето не боли, има ли болка – има проблем и е необходимо да се търси какво точно не е наред. Има ли проблем, винаги могат да се обърнат към консултант по кърмене, нека майките не се притесняват да поискат помощ. Ние затова сме тук.

 

 

Световна седмица на кърменето
Източник: GoldCoastMum

И последно, тъй като има удоволствието да те познавам лично и знам, че имаш чудесно чувство за хумор, моля те, сподели с нас някоя забавна случка от твоя опит като майка, която е кърмила 3 деца.

Има един виц, за една блондинка, която се разхождала с една извадена гърда, спира я един полицай и я пита защо ходи с извадена гърда, а тя отговаря, че си е забравила бебето. Този виц винаги ме кара да се усмихвам, тъй като докато малкият ми син беше бебе, веднъж се звъни на вратата, аз отварям, а отвън една съседка нещо да ме пита, ама седи и ме гледа се ей такива очи, а аз се чудя какво ѝ става и защо така ме гледа, та тогава тя ми посочи деколтето и се оказа, че съм отворила с една гърда отвън. Добре, че беше тя, а не някой инкасатор или колега на мъжа ми, та само се посмяхме двете.

 

Когато големият ми син беше бебе, бях доста млада и неопитна майка и всичко ми беше много интересно, та по този повод с двамата ми братя измервахме колко надалеч мога да стрелям с кърма и да ви кажа, бая надалеч целех. 

 

Така, де и консултантите по кърмене сме хора и имаме своите кърмачески изцепки, а моите никак не са малко.

 

Благодарим на Рада и на всички доброволни консултанти, които помагат на майките. 

Може да подкрепите НАПК като споделяте работата им или направите дарение, а може да се включите и в нашата инициатива "Гащеризонче с кауза". За всяко закупено гащеризонче, ние ще отделим 5лв, които ще дарим на асоциацията, а вие ще имате прекрасна удобна дрешка от мек био памук.  


Write a comment

Comments: 0