· 

Очупване на нов слинг - защо и как

 

Избирате новия си слинг, разглеждате снимки, четете отзиви, даже го пробвате в някоя слинготека, поръчвате го и с трепет мечтаете как веднага ще понесете малкото съкровище в него.

 

И получавате... някаква доста твърда материя, която няма нищо общо нито с мненията на потребителите, нито с изпробвания от вас слинг. 

Нов слинг - омекотяване

 

 

Защо?

Има много фактори, от които зависи мекотата на чисто нов слинг. Сред тях са преди всичко материята, плътността и начина на тъкане (сплитъка).

Целта на омекотяването или т.нар. очупване е нишките да се "разрошат" и вплетат по-добре една в друга.

 

Какво да направим?

Основното е да подложите на някакъв вид механичен натиск нишките на плата, за да се „очупят“ добре и да станат по-меки, което ще ви позволи да връзвате по-добре слинга. 

 

Първо, изперете го според указанията на производителя – това е задължително дори и да няма нужда от очупване, защото позволява на нишките на плата да се наместят добре. 

 

Препоръчително е да перете всички слингове със съдържание на памук или памук и лен на ниски температури със щадящ препарат, а ако слингът съдържа вълна, прането е добре да е на ръка или в пералня на програма за вълна с препарат за вълна, за да се избегне степване на вълнената нишка.

За ръчно тъкани слингове и такива с коприна прането на ръка е най-подходящо.

 

Логичната следващата стъпка е гладене. Но отново трябва да имате предвид спецификата на материята и сплитъка, за да не се намали сцепленитето на нишките.

Ако сплитъка е херингбоун, то гладене не е нужно. Памучните жакардови слингове гладете смело с пара! Ако гладите тъкан слинг на Shushulka с щампа, нека е само от опаката страна. 

Слинг с лен? Да чуем какво казват опитните бебеносещи майки и консултанти:

Таня Андреева: "Лена аз лично го поизпъвам по ширина преди гладене и после задължително гореща ютия на влажен слинг, защото ако не се изглади, могат да се получат перманентни гънки и разместване на нишките."

 

Можете да повторите стъпка едно и две няколко пъти, но освен тях има и няколко други доста по-забавни техники за очупване. 

 

Днес, в Shushulka, експериментираме с  2 слинга:


Очупване на нов слинг

Serendipity Born Again на Nona Woven Wrap, 280 гр/м2, жакардова плетка*

Очупване на нов слинг

Тъкан слинг ShushulkaBaby, 240 гр/м2, плетка кепър


Най-простата техника е да седите, спите и да се завивате в слинга – можете да го правите у дома или в колата. На работа по принцип не препоръчваме да спите, но можете да сгънете слинга и да го използвате като възглавница за стола, на който седите.  

 

Преплитане:

Тъкан слинг очупване
Очупване на тъкан слинг

Това, което е необходимо да направите, е да хванете единия край на слинга в едната си ръка, да увиете плата на слинга около ръката и да започне да го издърпвате през образувалия се клуп.

Стегнете клупа като издърпате късия край. Издръпайте плата през клупа докато почти го затворите, и след това го направeте отново със следващата част от слинга.

Накрая получавате подобна плетка:

Преплитане на нов тъкан слинг
Нов тъкан слинг - как да очупим

Така оплетения слинг може допълнително да се очупи като се удря силно върху повърхност (тренировка за великденски козунаци или чудесна терапия при вътрешна агресия), а може и да се дърпа от двата края (работим за ръце и гръдни мускули).

Така съчетавате три в едно – очупване на слинга, леко кардио упражнение и така необходимото освобождаване от стреса.

При по-твърди слингове, добре е да преплитате и разплитате няколко пъти, например докато гледате телевизия. Звучи досадно, но като всяка повтаряща се ръчна работа, има учудващо успокояващ ефект.

 

Издърпване

Можете да използвате облегалката на стол или решетките на кошарката, за да прекарвате през тях плата на слинга, което също помага за по-бързото му очупване.

Ако решите да ползвате този метод, внимавайте по дървото да няма трески или нацепвания, на които може да се закачи някоя нишка от плата и слинга да се скъса.

Нов тъкан слинг - как да очупим
Как да очупим нов слинг

Хамак

И дойде ред на любимия на всички ни метод - използването на слинга като люлка или хамак. 

 

Вкарайте в употреба всяка голяма маса, която ви се намира и пуснете децата да се люлеят и забавляват. 

 

Слингът като хамак
Как да очупим нов тъкан слинг
Деца в слинг

Ако масата ви не е удобна за целта или нямате здрави колони, където да провесите слинга като люлка, нека  таткото хване краищата и се включи. Ако се мръщи на идеята - подскажете му го като упражнение за бицепс.

Слингът като люлка
Тъкан слинг - как да очупим нов слинг

 

Какъвто и начин за очупване да изберете, колкото повече използвате слинга, толкова по-мек и приятен на допир ще бъде.

 

Пожелаваме ви приятно бебеносене!


Благодарим на Мария Арнаудова и Таня Андреева за ценните съвети :)

 

Write a comment

Comments: 0