Опасната грешка, която много родители допускат през лятото

Всички родители искаме най-доброто за децата си, но понякога допускаме грешки. Ето едно от нещата, за които трябва да внимаваме, когато децата ни са малки и не могат да ни кажат как се чувстват.

 

Лято е... Навън е горещо, всички търсим сянка и прохлада. В градовете прохлада често можем да намерим в парковете, под дърветата. И затова  извеждаме малката си шушулка дори в следобедните часове, за да е на въздух. Понякога използваме количка, която покриваме с лека пелена, когато бебето заспи. 

Но в жегите това не само е неправилно, но може да бъде и опасно. 

Вижте какъв експеримент са провели от шведския вестник "Svenska Dagbladet".  

 

Количка за новородени през лятото

След интервю с шведски педиатър, който съветвал родителите да не покриват количката на бебето, журналисти от вестника направили следния опит. Оставили две колички на слънце, в часовете между 11:30 и 13:00ч. Едната непокрита, а другата - покрита с пелена.

 

В непокритата количка, температурата била 22 градуса. В покритата количка,  за 30 минути температурата скочила до 34 градуса! 

Затова педиатрите съветват - важно е да се осигури циркулация на въздух в количката, иначе вътре условията стават като в парник.

Тъй като терморегулирането при бебетата все още не е развито, те се потят по-малко и тялото им не е в състояние да се адаптира спрямо температурата на средата лесно и достатъчно бързо. 

Температурата на бебешкото тяло се повишава 3 до 5 пъти по-бързо от тази на възрастните! 

 

Летни муселинови одеялца

Как да предпазим бебето от претопляне през лятото:

  • Когато навън е 25-30 градуса и вие сте по тънък потник, не обличайте бебето с чорапки и жилетчица, за да не настине. Опасността от претопляне през лятото е по-голяма от тази от настинка.
  • Не използвайте изкуствени материи за завивки или дрехи на бебето, тъй като те много често запарват и водят до обриви по тялото.
  • Оставяйте бебето голо и без памперси поне за 5 минути сутрин и вечер - върху повивалника или леглото, на място където не може да се обърне или падне, в стаята, в която не работи климатик.
  • Давайте много течности - кърма или вода, в зависимост от възрастта и режима на хранене на бебето. 
  • Не излизайте с бебето по обяд или в най-горещите часове
  • Не покривайте количката, за да има достатъчна циркулация на въздух в нея.
  • Ако бебеносите - за да избегнете претоплянето от близостта на вашето тяло с това на детето - слагайте между вас двамата тензухена кърпа.

 

Пожелаваме ви усмихнато лято!

Write a comment

Comments: 0