Опасната грешка, която много родители допускат през зимата

Студът вече настъпи и започваме да опаковаме децата подобаващо. Накрая, когато сме готови за излизане, децата често изглеждат като човечета на Мишлен. И така, качваме се в колата, слагаме детето в столчето и ... готово.

 

Ето тук идва препоръката, която много родители не знаят или не зачитат - детето не трябва да бъде с дебело зимно яке в колата. 

Не, не само за да не се изпоти и настине, а от гледна точка на сигурността.

Може би си мислите, че е достатъчно да стегнете максимално всички колани, ако е така, направете следния експеримент:

Снимка: Good Egg Child Car Seat Safety
Снимка: Good Egg Child Car Seat Safety

Както ще видите и сами, проблемът е, че дебелите обемни якета не позволяват коланите да са достатъчно близо до тялото на детето, за да е защитено при пътен инцидент. 

При удар, целият въздух в якетата се компресира и разстоянието между детето и презрамките могат да доведат до изхвърчането му от столчето.

Правени са много тестове, които доказват, че това може да се случи дори и при скорост от 50 км/ч.

Само че проблемът не е само в това. При хлабави презрамки (дори да не ви изглеждат така и сте ги стегнали максимално върху дебелото яке), детето може да не изхвръкне от столчето, но главата му се придвижва много по-напред и надолу,  може да се удари в предната седалка или да нарани крехките кости на врата си.

Вижте видеото:


Какво можем да направим?

За да се чувства детето комфортно без яке, затоплете предварително колата.

Може да покриете детето с одеяло за из път. 

 

Някои родители обличат наобратно якето върху детето след като коланите са сложени. Това не е препоръчително, защото в случай на инцидент и при нужда от бързо изваждане на детето от столчето, това може силно да ви затрудни или забави.

 

Решение, което ние можем да ви предложим, е да използвате якета, които топлят и не са обемни. Такива са връхните дрехи от софтшел, които осигуряват топлина и комфорт през студените и влажни дни, благодарение на двата материала, които са изработен - ветро и водоустойчив дишаш външен слой и мек полар отвътре.


Сега, след като имате тази информация, можете да осигурите още по-безопасно пътуване за малките шушулки. 

Лек път и карайте внимателно!

 

 

Write a comment

Comments: 0