· 

През лятото кърмата вкисва! 10 мита за кърменето

 

Всяко начало е трудно, казват хората. В България близки, познати и случайни хора с леко задоволство бързат и да добавят веднага след като обявите, че сте бременна, че майка лесно не се става. И оттам започват да се предават всякакви митове и легенди за това колко трудно и ужасно е раждането, а след него гледането на детето и разбира се, кърменето.

 

Страшните и ужасни истории за него включват както забавни и леко абсурдни твърдения като това как кърмата през лятото може да вкисне в гърдите ви, до съвсем страшни и кървави истории за разранени зърна, и разбира се, мили семейни напомняния как майка ви не е имала кърма и няма смисъл и вие да се надявате да кърмите.

Днес, с помощта на Ася Демирева, сертифициран от международния борд консултант по лактация (IBCLC, което е нещо като черен колан при консултантите по кърмене), ще се опитаме да развенчаем тези митове и да ви дадем ценна, полезна и ВЯРНА информация за началото на кърменето. 


Ася Демирева - консултант по кърмене

Повече за Ася:

Ася Демирева е един от първите консултанти по кърмене в България с над 12 години опит. Обучена е по програма на Уницеф, а впоследствие се сертифицира и към Борда на консултантите по лактация. Не спира да учи и сега - следва в Медицински университет - София, специалност "Лекарски асистент".

Има две деца и сумарно 4,5 години личен опит с тяхното кърмене. Помага с радост и отдаденост на много жени да минат по "Млечния път". 

Освен при личните си контакти с жените, които се нуждаят от консултация, Ася не спира да пише и говори за кърменето - пише статии, изнася лекции, няколко години беше главен редактор на списание "Моето дете", а наскоро се появи в сериала "Откраднат живот", за да популяризира кърменето и важната роля на консултантите.

Преди година и половина, заедно с Таня Лисичкова създадоха "Слънчогледи" - училище за родители, в което помагат на младите родители да се подготвят за раждането и живота с бебето. 


Мит 1: Гърдите трябва да се подготвят за кърменето още през бременността с масажи, обтривания и мазане с различни кремове. Ако не го направите, зърната ви няма да са готови за кърменето и то ще бъде трудно и болезнено. 

 

Какво мисли Ася по въпроса: А след раждането е редно да се стерилизират със спирт и/или вряла вода... (шегувам се, разбира се)
Навремето, когато сутиенът не е бил долно бельо, то всъщност се е правело от обработвани на ръка тъкани – памук, лен, вълна... Гърдите на прабаба ви са се трили в такива тъкани години преди да има идея за бременност, раждане и кърмене на собствени деца. Т.е. към момента, каквото и да приложите (дори ренде), няма как да наподобите естествените условия на развитие на гърдите. Затова, моля, не се опитвайте да ги подготвите.

Те правят това сами – имат едни пъпчици по ареолите (наречени жлези на Монтгомъри), които произвеждат секрет, чиято функция е да омазнява ареолите и зърната, да ги прави еластични и да привлича бебето с аромата си на околоплодна течност. Нали не мислите, че природата не се е погрижила сама за добрата им подготовка? :) Освен това, ако търкате зърната си по време на бременността, това може да доведе до контракции и дори преждевременно раждане.
Така че – смело оставете тялото ви да си свърши работата :)

Подготовка на гърдите за кърменето
Това е картинка от една малка книжка за деца посветена на кърменето - What does baby want? "Това бебе не може да бъде успокоено от мече. То иска само едно нещо - мляко!" :D

 

Мит 2: След раждането, кърмата не идва веднага и докато не усетите гърдите си пълни, няма смисъл да слагате бебето да суче. 

 

Ася: Бебето и гърдите трябва да имат време да свикнат заедно, за да се случи чудото на препълването. С една дума, първоначално в гърдите ви има коластра. Тя е достатъчна за бебето – да се нахрани, да се обзаведе вътрешно с мноооого полезни бактерии от мама и да се чувства добре – оводнено и сито. Впоследствие, когато вече се е научило да суче от мекички гърди, бебето няма проблем да се справи с препълнените. А препълването е нормално в първите няколко седмици след раждането. Хормоните си знаят работата и знаят как да регулират нещата. Нашата работа като майки е да не изтърваме онези първи 3 дни, в които можем да се гушкаме с човечето и взаимно да се учим на кърмене и сукане.
Или казано накратко – ако искате кърменето да ви се случи максимално безпроблемно, слагайте човечето на гърда от първия възможен миг. Неговото сукане ще свърши всичко останало J

Източник: НАПК
Източник: НАПК

Мит 3: Даването на вода е задължително – през лятото, защото е горещо и по принцип, защото измива устата на бебето. 

 

Ася: Водата може да измие много неща, но не и гъбичките. А това е основният страх на майките, както и основна причина тя да бъде предлагана на бебетата. Но водата сама по себе си не е профилактика, нито лечение на гъбични инфекции.
Що се касае до нуждите на бебето – медицината е наука, която борави с доказателства. Човешкото бебе, както и бебетата на всички бозайници, нямат нужда от вода, докато получават кърма. Повтаряно е стотици пъти – в кърмата има 88% вода. Кърмените достатъчно бебета (8-12 пъти за 24 часа) са добре хидратирани и не са изложени на опасност от обезводняване.
Важно е в началото, когато бебето е още жълтичко, да не го оставяте да спи часове, защото „спящо бебе не се буди“! Напротив – когато човечето е отпуснато и вяло, то трябва да бъде подканяно често, често да суче. Така няма да имате проблем нито с регулацията на лактацията, нито с хидратирането на бебето!

Мит 4: Кърменето трябва да се случва на равни интервали от 3 часа, за да създадете режим на бебето.

  

Ася: Има бебета, които сучат на 3 часа, но те са по-скоро изключение. Всяко човешко същество има свой биоритъм. И функционира спрямо него. Вие колко често на ден ядете? А в какво количество? А колко трябва да изяждате за вашата възраст, ръст и тегло?
Нямате отговор на тези въпроси, нали?
Но се опитвате да наложите на бебето си режим. За личното ви удобство. Повярвайте ми – бебето е човек точно, колкото сте и вие. И понякога иска първо, второ, трето и още малко от десерта, а друг път иска само да се освежи. Моля, не го насилвайте, следвайте нуждите му и го будете ако спи много, особено през първия месец. Повтарям – 8-12 хранения в денонощие, облекчени гърди след храненето, добре напишкани пелени и поне три изпражнения за 24 часа – всичко това означава добре хранено бебе. Не на 3 часа!

Мит 5: Кърменето е болезнено, но трябва да изтърпите да ви загрубеят зърната.

 

Ася: Кърменето може да е едно от най-болезнените неща. Но не бива да търпите, а е хубаво да се свържете с някой, който може да ви помогне.

Защото кърменето НЕ БИВА да боли.

То е любов. В най-чист вид. Любов, която тече от мама към бебе.

И болката е индикация за проблем. Затова е хубаво той незабавно да бъде открит и отстранен. Доверете се на консултант по кърмене!

Мит 6: Не трябва да кърмите през нощта, за да може стомахчето на бебето да почине. 

 

Ася: Често обичам да казвам, че в човешкото тяло няма органи, които да си почиват. Повярвайте ми, ако някой орган вземе да си почива... Казано лежерно – нещата в тялото сериозно загрубяват.

Затова моля ви, не оставяйте бебето си гладно през нощта. Нелогично е през деня да яде на кратки интервали, а нощем – не. Нелогично е, защото то идва от хранене 24/7 – т.е. непрестанно кръвоснабдяване. И няма как да очакваме от него от най-ранна възраст да яде под час и да спи също така. Очакваме това, което сме правили – хранене, когато му скимне и сън, когато клепачите натежат :)

Илюстраторката Джой Хуанг проследява различни моменти от живота си като кърмеща майка в поредица прекрасни рисунки. Може да ги видите в нейния Инстаграм акаунт https://www.instagram.com/momisdrawing/ или Facebook https://www.facebook.com/momisdrawing/
Илюстраторката Джой Хуанг проследява различни моменти от живота си като кърмеща майка в поредица прекрасни рисунки. Може да ги видите в нейния Инстаграм акаунт https://www.instagram.com/momisdrawing/ или Facebook https://www.facebook.com/momisdrawing/

Мит 7: Ако бебето плаче, нямате достатъчно кърма или кърмата ви е нехранителна. 

 

Ася: Ако бебето ви плаче зад това може да стоят 1001 причини и дори Шехеразада да не знае коя е точната :) Всъщност бебетата по-често плачат от прегряване и липса на мама, отколкото конкретно за храна.

Сукането е спасителен рефлекс. Буквално. И бебето ви може да иска да суче за всичко. Което не означава непременно, че е гладно или озверяло, предвид, че е хапнало преди 30-40 минути. Всъщност ритмиката на хранене на новороденото е на 1.5-2 часа. Така че – не отказвайте гърда и наблюдавайте пелените – мокри и пълни – значи яде. Може да не спи, може да не се успокоява, но това не е свързано с недостиг.
А нехранителна кърма няма!!! И това е абсолютно доказан факт.

Мит 8: За да имате повече кърма, трябва да пиете специални чайове и да ядете определени храни. 

 

Ася: За да имате повече кърма пийте вода, разхождайте се сред природата, прекарвайте време с бебето, вързано за вас (в слинг) и си почивайте. Не казвам „спете“, защото новоизлюпената майка НЕ спи (това е всеизвестна тайна). Затова просто си намерете начин да си почивате, докато кърмите. Легналите позиции са много, много удобни.
И си хапвайте от всичко по малко. Не се тъпчете и не си поставяйте ограничения. Може да ядете и мед, и ядки, и цитруси, и бобови... Всичко! Храните, които наистина ще помогнат да имате усещане за по-пълни гърди са онези, които съдържат повече вода. Което не означава да ядете диня през цялото лято и тиква през зимата. Това означава, че просто не бива да се ограничавате. Лесно е!

На първата картинка е рекламен плакат от 1910г, който проповядва, че бирата е хранителна и недвусмислено свързва пиенето й през кърмаческия период с наличие на кърма.

На втората картинка се вижда рекламен текст от викторианска Англия, в който четем, че "Майките и особено кърмещите майки имат нужда от подсилване, което се осигурява от "Любимата рецепта на Д-р Пиърс" 

В днешно време може да срещнете всякакви видове чай за повече кърма, специални домашни рецепти, които чудодейно да осигурят количество като за шампион в млеконадоя, но истината е, че спокойствието, достатъчния сън, пиенето на вода и умереното балансирано хранене ще осигурят всичко необходимо за вашия организъм, за да кърмите. 

 

Мит 9: Честото кърмене води до силни колики при бебето. 

 

Ася: Ох, честно... този мит не ми се развенчава! Писнало ми е. Първо трябва да започнем от това какво са коликите и какво не са. Да се запитаме защо жените в Африка кърмят бебетата си много по-често, но в нито един от познатите племенни диалекти, няма дума за „колики“. Може би това се дължи на факта, че бебетата са непрестанно с майките си, м? Всъщност се дължи точно на това. Гушкайте си бебоците и няма да плачат безпричинно!

Мит 10: Трябва да измивате гърдите си всеки път преди кърмене с преварена вода и след кърмене, да ги изцеждате докрай, за да не получите запушване или мастит.

 

Ася: Трябва да се къпете поне веднъж на ден и да цедите само, ако усещате силна болка или напрежение в гърдите. Производството на мляко е най-непоклатимата пазарна икономика в света. Има ли търсене, има предлагане. Затова, ако не искате онова усещане за препълване да остане през целия период на кърмене, оставете Природата да си свърши работата – тя ще регулира количествата, те ще станат такива, че да задоволяват нуждите на бебето и тялото няма да се вкарва в преразход на енергия, за да изработва кърма, която...отива във фризера! 

Маститът е инфекция и често се получава, когато имаме входна рана. Само от препълване трудно ще се получи толкова тежко възпаление. Не е невъзможно, но е доста трудно. 

Terje Adler - terjeadlermork.com Повече за хигиената на гърдите може да прочетете в статията на Хедра тук: http://www.podkrepazakarmene.com/breasts-hygene-832.html
Terje Adler - terjeadlermork.com Повече за хигиената на гърдите може да прочетете в статията на Хедра тук: http://www.podkrepazakarmene.com/breasts-hygene-832.html

И за финал да се върнем към абсурдния мит от заглавието. 

Оказа се, че този съвет се чува често. Прочетохме смешния разказ на посъветваната внучка в една група и се смяхме до сълзи, но логиката е желязна!

"На мен баба ми ми каза май месец да спирам да го кърмя, че съм щяла да го отровя с тая вкисната кърма"

Добре де, а защо при козите и другите животни не вкисва - нали и те хранят малките си през лятото?

Защото ... вимето им виси надолу и така се проветрява! :D

 

Не ви съветваме да се разгърдите смело и да се разхождате през лятото на четири крака за проветрение. А само да се замислите каква е логиката зад съветите, които чувате от загрижените доброжелателни близки и познати.

 

Пожелаваме ви спокойно и с радост да вървите по Млечния път и ако имате нужда от квалифициран съвет и помощ за успешна кърмене - обърнете се към консултантите :) 

Write a comment

Comments: 0