· 

Тензух и муселин - едно и също ли е?

Отговорът би трябвало да е еднозначен, нали? Първоначалната реакция е „Естествено, че не е едно и също.“ И каква е разликата? Ами... тензухът е по-рехав, муселинът е фино тъкан памучен или копринен плат.

Дотук звучи логично и ясно. Но виждали ли сте муселин?

 

Сега ще ви разкажем откъде изобщо тръгна нашата дилема, по този уж лесен въпрос.

Преди 10-ина дни се върнахме от международно изложение за бебешки продукти. И разхождайки се из огромните зали, изумлението ни нарастваше – отвсякъде ни заобикаляха продукти от тензух. Пелени в най-различни размери и цветове, халатчета за баня, одеяла...

 

Тензухени пелени

В комплекти по 3 и по 5, в размери от 20х20см до 120х120см, пелените бяха сред най-търсените продукти. 

Тензух

Само че навсякъде се мъдреше надписът „муселин“. Немалко тензух ни е минал през ръцете за толкова години и, повярвайте ни, можем да го разпознаем.

И започнахме да си задаваме въпроса, който зададохме и на вас – едно и също ли е.

 

Пробвахме да уловим разликата през чуждите езици:

Тензух=gauze

Според английските речници, значението на думата идва от името на град Газа, Палестина където този плат е бил тъкан, и фина коприна, позната под името „gazzatum” е била внасяна оттам през 13в.

Според френски речници, английската версия на думата идва от френския вариант „gaze”, чийто произход е неизвестен, но се смята, че е от арабската дума „qazz”, която означавала „сурова коприна“.

Натъкнахме се и на това, че “gauze” е синоним на “muslin”.

Използва се и cheesecloth, но това е много по-близко по рехавост до марлята, отколкото до тензуха. 

Така стигнахме до извода, че няма еквивалент на нашия тезнух на английски език, затова използват ту "gauze", ту "muslin".

Търсихме и етимологията на думата "тензух", но не успяхме да открием какъв е произхода й. Ако знаете - пишете ни, ще се радваме да разберем.

 

Опитахме и с друго – пуснахме търсене през снимки, които се появяват под съответните термини.

И какво мислите – и те варираха – от марля до плътни памучни тъкани.

 


Говорихме също с дизайнери и конструктор-моделиери.

Обясниха ни, че освен по структурата и плътността (муселина по-често е двойно изплетен), разликата може да е най-вече в завършващата апретурна обработка, която придава лек блясък и хлъзгавост на плата.

 

И да се върнем там, откъдето започнахме. 

Материята, с която раборим през последните няколко месеца е двойно изплетена, с плътност от 95г/м2. Когато се изпере, омеква и бухва прекрасно, с много по-добра здравина и попивност е. И в суров вид изглежда така: 

Тензухени пелени Шушулка

И ние ще си го наричаме тензух. 

 

А знаете ли от какво са направени най-новият ни модел пелени?

От бархет 😄 Вижте ги тук

Бархетни пелени

Успяхме да намерим и муселин. Ще го видите в най-новите ни летни слингове Материята е много фина, лека и проветрива, но няма добрата попивност на тензуха. 

 

И какъв е извода? Преди да купите пелени от муселин - разгледайте добре структурата на плата и ако се колебаете - звъннете ни :)  

 

Write a comment

Comments: 0