· 

Тензух и муселин - кой кой е в света на бебешките пелени

Когато говорим за грижата за бебето и детето, тензухът винаги е имал специално място – тънък като марля или плътен, неизбелен или багрен, органичен и дори двойно тъкан, за 10 години в Шушулка сме произвели хиляди кърпи и пелени от тензух.

 

Като всичко останало, и технологията на производството на платове се променя и усъвършенства постоянно. От няколко години все по-често срещаме памучни продукти с красивото име „муселин“.

 

Когато миналата година посетихме международно бебешко изложение, бяхме изумени от количеството продукти от нещо, което на пръв поглед бихме нарекли тензух.

Разноцветни пелени, одеяла, халатчета за баня и даже дрешки - и всичко това с надпис „муселин“.

  

Муселин или тензух
Бебешка рокличка от муселин
Бебешка рокличка от муселин

Проведохме собствено проучване и установихме, че: познатият ни тензух е еволюирал в муселин. Материята е двойно тъкана, с по-фина памучна нишка, което пък прави съхненето на пелените още по-бързо, и с по-плътна и мека органична текстура, която при изпиране бухва! 

 

Ето така и в Шушулка минахме от тензух на муселин.

 

Сред продуктите ни вече можете да намерите комплект пелени и кърпички от фин муселин, които са много меки и нежни, а също и одеяла и пелени от пухкав органичен муселин.  

Общото между всички тях е, че материята е 100% памук, двойно тъкана и много попивна.

Бебешки пелени
Пелени от фин муселин
Муселинови пелени
Одеяло от органичен муселин

Къде е разликата – фините ни пелени са изработени от наистина много тънка и нежна памучна нишка, докато при одеялцата от органичен муселин, нишката е мека и по-плътна, и при изпиране бухва. 

 

Какво е тензух?

Любопитни факти

Тензух=gauze

Според английските речници, значението на думата идва от името на град Газа, Палестина където този плат е бил тъкан, и фина коприна, позната под името „gazzatum” е била внасяна оттам през 13в.

Според френски речници, английската версия на думата идва от френския вариант „gaze”, чийто произход е неизвестен, но се смята, че е от арабската дума „qazz”, която означавала „сурова коприна“.

 

Използва се и cheesecloth, но това е много по-близко по рехавост до марлята, отколкото до тензуха.  

 

Натъкнахме се и на това, че “gauze” е синоним на “muslin”.

 

Тази материя, която е стандартен тензух може да срещнете и като "gauze" и като "muslin"
Тази материя, която е стандартен тензух може да срещнете и като "gauze" и като "muslin"
А това е двойно тъкания тензух, който доскоро използвахме
А това е двойно тъкания тензух, който доскоро използвахме

 

Така стигнахме до извода, че няма еквивалент на нашия тензух на английски език, затова използват ту "gauze", ту "muslin".

 

Какво е муселин?

Както вече видяхте, под името "муселин" може да срещнете единични и двойно тъкани материи, които са леки и дишащи. Платът може да е памук, коприна или бамбук, но ако говорим за пелени за бебето, насочете се към материи, които имат добра попивност.

 

А ако пелените са от сертифициран органичен памук, ще бъдете сигурни, че при тяхното производство не са използвани агресивни химикали и те са хипоалергенни и нежни към кожата на бебето. 

 

Когато избирате, обърнете внимание и на плътността. Здравата памучна нишка прави тези пелени много издържливи на пране и подобрява попивността им. 

 

Пелени за бебе от муселин

Може да намерите нашите красиви, здрави и попивни бебешки пелени ТУК, а ако искате да научите повече за различните им приложения не само при грижата за бебето, но и в дома, вижте специалната ни статия

Write a comment

Comments: 0