· 

За вълната с любов - всичко за мериното

В тази статия ще ви разкажем за мериносовата вълна и защо тази материя е толкова подходяща за бебета и малки деца.

 

Мериното (или мериносовата вълна) е специална фина, мека и много приятна за носене материя, подходяща за чувствителната и нежна кожа на нашите бебета и деца. 

 

За разлика от другите видове вълна – които свързваме с това, че боцкат и дразнят кожата, мериното се добива от специална порода мериносови овце, и има много тънко, копринено меко влакно, което изглежда ето така в сравнение с другата вълна:

Мериносова вълна

Освен мекота, мериното предлага още нещо, което е особено важно както за новородените, така и за по-големите деца – оптимална терморегулация.

 

Какво означава това – съвсем буквално, след като завиете бебето си с мерино одеяло, няма защо да се притеснявате дали му е топло или студено, защото мериното ще поддържа оптималната температура на детето ви.

Така на децата им е комфортно и според изследвания, ако са облечени или завити в мерино, те спят по-дълго и по-добре.

 

При по-големите и много подвижни деца това означава, че не е необходимо непрекъснато да ги преследвате да се събличат, когато играят, и да се обличат, когато седнат на едно място.

 

Родителите на деца, които носят мерино дрехи като първи и често единствен слой при игра и сън, знаят, че те не задържат влагата като памучните дрехи, а я отвеждат навън, така че детето да не се усеща мокро. Това е и една от причините най-качествените и скъпи дрехи за планинарство да са от мерино. 

Как така мериното попива и извежда влагата?

Вълната има способността да попива влагата по един много специален начин – адсорбация (да, това е различно от абсорбацията).

 

При този процес водните молекули се улавят от порестите влакна на тъканта и дрехата не се усеща особено мокра докато не попие повече от 30% от теглото си във вода – а това е достатъчно, за да се справи с естественото изпотяване на деца и възрастни.

 

Дори и когато дрехата е силно напоена с вода, мериното не дава усещане за студ. 

игра с вода
Явор все още обича да играе с вода на мивката, но дори и когато се измокри сериозно, кожата му никога не се усеща като ледена и на него не му е неприятно.

Това е така, защото мериното е една от малкото тъкани, които отделят топлина при изсъхване. Когато вълнена дреха се намокри, тя адсорбира водата и я улавя със своите порести влакната.

 

Вътре във влакното, водородните връзки във водата се разпадат – тази химична реакция отделя топлина. Експерименти показват, че чрез този процес, един килограм от мерино вълна може да произведе за 8 часа толкова топлина, колкото и едно електрическо одеяло. Влагата се отвежда навън и се изпарява във въздуха.

 

Това е много полезно и при сън – ако пелените на детето пропуснат, но то е облечено или завито в мерино, няма му стане неприятно студено и да се събуди.

Как и защо мериното не задържа неприятни миризми?

Тъй като попива влагата от тялото и я отвежда навън, във въздуха, вълната естествено спира развитието на бактерии, което помага да се избегнат неприятните миризма.

Една и съща дреха от мерино може да бъде носена, проветрена и носена отново и отново. Така мериното няма нужда от често пране, за да се усеща свежо и чисто.

 

При проведено проучване в Нова Зеландия е установено, че вълната задържа до 66% по-малко неприятни миризми от полиестера и до 22% по-малко от памука.

 

Какво се случва с неприятните миризми – те отиват в ядрото на влакната, където се задържат и при пране се отделят. 

Добре, а все пак мериното не дразни ли кожата?

Повечето хора, които нямат опит с мерино, смятат, че да носиш вълна в пряк контакт с кожата няма как да не дразни и боцка. Научните изследвания обаче показват, че не трябва да се страхуваме от вълната – ако тя е наистина фина, е много приятна за носене на голо и всъщност може да бъде от полза за хора с чувствителна кожа, склонна към екзема или дерматит.

  

Доста изследвания показват, че носенето на дреха от суперфайн мерино със среден диаметър на влакното по-малко от 17.5 микрона за поне 6 часа на ден в период от 6 седмици, намалява тежестта и симптомите на атопичен дерматит и екзема.

 

28% от всички бебета страдат от атопичен дерматит и това прави дрехите от суперфайн мерино идеален вариант за първи слой.

Явор на 20 дни. Облечен в мерино боди и завит с мерино одеяло.
Явор на 20 дни. Облечен в мерино боди и завит с мерино одеяло.

Митовете за алергия към вълната

Вълната е изградена от кератин, протеинът, от който е изградена и човешката коса, и много рядко има хора, които са алергични към него – това би означало да сте алергични към собствената си коса.

 

Алергията към косми от животни – например котки или кучета – всъщност не е алергия към самите им косми, а към техния пърхот или слюнка.

  

Надяваме се, че ви е било полезно и интересно да научите за вълната. Ако имате въпроси - пишете в коментарите и ще им отговорим :) 

А ако искате да получавате още полезна информация  (и специални предложения!) от нас - абонирайте се за нашия мейлинг лист.

 

 

Write a comment

Comments: 0